Woordvoerder

Vacature gesloten

Woordvoerder

Verbond van Verzekeraars Den Haag

Wat is vereist?

 • Academisch werk- en denkniveau
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring
 • Flexibel in werkritme en je houdt van onvoorspelbaarheid
 • Snel tot de kern kunnen komen en een onderwerp juist kunnen positioneren, rekening houdend met verschillende belangen
 • Kritische vragen durven stellen
 • Je staat stevig in je schoenen en durft een standpunt in te nemen, zowel intern als richting de media
 • Gewend om socialmediakanalen in te zetten
 • Je beschikt over een relevant netwerk dat je verder wilt ontwikkelen
 • Goede politiek-bestuurlijke en maatschappelijke antenne

Wat krijg je?

 • € 4.500 - € 6.000 bruto p/m (afhankelijk van kennis en ervaring)
 • Vaste 13e maand
 • 38-urige werkweek
 • 28 vakantiedagen (+ mogelijkheid om 13 extra dagen per jaar bij te kopen)
 • Mogelijkheid om trainingen en cursussen aan de VerbondsAcademie te volgen
 • Reiskostenvergoeding, thuiswerkapparatuur, bijdrage aan pensioen en zorgverzekering
 • Laptop en telefoon

Wat doe je?

 • 30% Vragen van media beantwoorden
 • 30% Interne afstemming
 • 30% Media-optredens voorbereiden
 • 10% Mediastrategie ontwikkelen

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Lies Weitenberg

Manager Communicatie

Vacature

Als Woordvoerder bij het Verbond van Verzekeraars ben je het eerste aanspreekpunt namens de verzekeringsbranche voor de media en journalisten. Voor deze functie gaat het specifiek om vragen over schadeverzekeringen, bijvoorbeeld de auto-, woon- en reisverzekering. Je treedt alert op in (onverwachte) probleemsituaties en functioneert onder druk om imagoschade te voorkomen of te beperken. Tegelijkertijd signaleer je ook kansen om een bepaald onderwerp onder de aandacht te brengen in de media. 

Daarnaast denk je mee over de ontwikkeling van het communicatiebeleid van het Verbond van Verzekeraars en geef je daar uitvoering aan. Je adviseert over de communicatiestrategie en de inzet van communicatiemiddelen, die je afstemt voor jouw aandachtsgebied. Ook onderhoud je je netwerk en breid je deze uit met media, communicatiemanagers en woordvoerders. Je bent in staat om onderwerpen snel te doorgronden en tot de kern te komen, zodat je standpunten en strategieën kunt ontwikkelen en zelfstandig kunt uitdragen.

Omdat bij het Verbond het verbinden van de belangen van verzekeraars met die van de samenleving hoog in het vaandel staat, wil het Verbond zelf ook een afspiegeling van de samenleving zijn. Wij geloven in de toegevoegde waarde van een divers personeelsbestand om zo goed te kunnen inspelen op de verschillende belangen binnen de maatschappij, in het bijzonder binnen de verzekeringssector. Wie jij ook bent en welke leeftijd, geslacht, etniciteit, partnervoorkeur, of arbeidsbeperking jij hebt, als je geïnteresseerd bent in deze baan en je jezelf in de functie-eisen herkent, nodigen wij jou van harte uit om te solliciteren.

Als je je talenten wilt inzetten voor een organisatie die de belangen van de particuliere en zakelijke verzekeraars in Nederland behartigt, en je goed onder druk functioneert, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

Woordvoerder

Een leuke dag is een drukke mediadag. Om 8.00 uur uur begint de telefoon al te rinkelen en de rest van de dag gaat het zo door. Je bereidt de directeur voor op verschillende interviews voor zowel radio, tv als krant. 's Avonds kijk je alle interviews terug en maak je samen de balans op.

Je hebt een minder leuke dag wanneer trajecten stroperig verlopen. Bijvoorbeeld omdat je met veel partijen zaken moet afstemmen. Het Verbond is een vereniging die opereert in het polderlandschap. Er is dus veel afstemming nodig en dat haalt soms het tempo (en energie) uit een traject.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00
 • 19:00
 • 20:00
 • 21:00

Voorbeeld uit de praktijk

Je wordt vrijdag gebeld door het tv-programma Radar met de vraag of je maandag live in de studio toelichting wilt geven op een misstand dat Radar heeft aangetoond. Hoe ga je te werk?

Het is belangrijk om eerst zoveel mogelijk informatie uit te vragen. Je vraagt wat ze precies van je willen weten, over welke onderwerpen het gesprek gaat, of er al iets bekend is over de vragen, wie er nog meer aan tafel zitten en of er bijvoorbeeld een kamerlid aan tafel zit. Met deze informatie ga je naar de betrokken collega’s. Je legt de situatie uit en bespreekt of dit iets is waar vanuit de hele branche op gereageerd moet worden. Wanneer je samen met je collega’s besluit dat er iemand namens het Verbond aanschuift bij het programma, dan stem je af wat er gezegd gaat worden. Je geeft het directielid dat gaat aanschuiven de juiste instructies en mediatraining en onderhoudt tijdens de voorbereiding de contacten met Radar.

Groeipad

Je kunt jezelf ontwikkelen door gebruik te maken van mogelijkheden binnen de VerbondsAcademie, ons eigen opleidingsprogramma. Zo kan je incompany trainingen of online cursussen volgen of aansluiten bij een masterclass van een collega. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor individuele opleidingswensen zoals het volgen van een mediatraining. Binnen het Verbond kan je in verschillende richtingen doorgroeien. Zo kan je jezelf ontwikkelen tot senior woordvoerder, maar ook in de breedte in de rol van beleidsadviseur of adviseur public affairs. Wij hebben ook een intern opleidingsprogramma voor mensen met management ambities.

Senior woordvoerder
Adviseur public affairs
Manager

Werken bij Verbond van Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars staat als belangenbehartiger midden in de actualiteit. Wij ondernemen alles om financiële dienstverleners te verenigen, sector en samenleving te verbinden en te versterken op het gebied van risico’s en onzekerheden. Voor politici, overheden en maatschappelijke organisaties, vakbonden en werkgevers zijn wij de gesprekspartner.

 • Hoofdkantoor in Den Haag
 • 49% / 51%
 • 110 medewerkers
 • Gem. leeftijd 48 jaar

Collega's

Dennis (35) - Teamleider Financieel-Economisch bij Algemene Beleidszaken

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik wilde meer gebruik maken van mijn studie economie, maar wel bij een branchevereniging. Verzekeraars zijn betrokken bij zoveel uitdagingen in de huidige samenleving. Zo kwam ik bij het Verbond terecht en dat is me heel goed bevallen. De sfeer is professioneel en super collegiaal.

Wat heb je gestudeerd?
Master economie aan de VU en Bachelor politicologie aan de VU

Wat doe je in je vrije tijd?
Netflix, reizen, op het terras zitten en politiek

Ellen (36) - (beeld)Redacteur op de afdeling Communicatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Na mijn studie Communicatie heb ik verschillende banen gehad. Zo was ik adviseur particuliere verzekeringen en communicatiemedewerker bij een tussenpersoon. Na een aantal jaar wilde ik me toch echt helemaal focussen op het communicatievak. In mijn huidige functie zit dat dus helemaal goed!

Wat was je vorige baan?
Adviseur particuliere verzekeringen

Wat doe je in je vrije tijd?
Fotograferen, reizen, salsadansen

Pieter (56) - Manager Algemene Beleidszaken (ABZ)

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Hiervoor heb ik een aantal leuke en uiteenlopende functies bij een bank en bij een verzekeraar vervuld. In mijn achterhoofd sluimerde altijd wel de wens om nog een keer de belangen van de hele sector te behartigen en me bezig te mogen houden met maatschappelijk belangrijke onderwerpen. Die kans bij het Verbond van Verzekeraars heb ik met beide handen aangegrepen!

Wat was je vorige baan?
Directeur Verzekeringen WestlandUtrecht Bank, ING

Wat doe je in je vrije tijd?
Genieten van cultuur, literatuur en ook natuur!

Barbara (50) - Woordvoerder/Communicatieadviseur bij de afdeling Communicatie

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik zet mij graag in voor een organisatie die ertoe doet en die een belangrijke bijdrage levert aan het goed functioneren van onze samenleving. De legitimiteit van verzekeraars is niet vanzelfsprekend. Bij alle beleidsafwegingen moet een branchevereniging balanceren tussen maatschappelijke ontwikkelingen en de verwachtingen die de leden en andere relevante stakeholders hebben. Dit geldt zeker voor het Verbond van Verzekeraars . Het Verbond heeft een beeldbepalende rol heeft als het gaat om het aanzien en de integriteit van de verzekeringsbranche: een zeer belangrijke mediator tussen burgers, politiek en samenleving. Het leek mij super om een bijdrage te leveren aan deze bijzondere organisatie.

Wat was je vorige baan?
Woordvoerder bij o.a. Korpsleiding Politie en de ACM.

Wat doe je in je vrije tijd?
Een goed boek lezen, zeilen, eten/borrelen met vrienden, een wandeling maken en koken!

Wai-Chong (39) - Statisticus op de afdeling CVS

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Het Verbond van Verzekeraars kende ik eigenlijk nog niet. Ik werd aangetrokken door de vacature op hun website. De beschreven werkzaamheden passen precies bij wat ik wil doen binnen een bedrijf.

Wat heb je gestudeerd?
Master Economics & Business aan Erasmus Universiteit Rotterdam, Actuarieel analist aan Actuarieel Instituut Utrecht

Wat doe je in je vrije tijd?
Activiteiten met de kinderen en schilderen

Sollicitatieproces

Eerste gesprek met een collega en een P&O adviseur
Tweede gesprek met een collega en de manager
Een casus voorbereiden en Learning Agility assessment maken
Derde gesprek met een andere manager en een directielid
Arbeidsvoorwaarden voorstel

Interessante baan?